Dennenschors als hoveniersadvies

Als hovenier ben ik al jaren actief in zowel het aanleggen van tuinen als het onderhouden ervan. Ik lever mijn diensten aan particulieren, overheden en bedrijven en daarbij het ik altijd één advies, namelijk: Werk altijd en overal met natuurlijke materialen. Uiteraard zijn planten, bomen en heesters heel natuurlijk, maar juist het complete plaatje vraagt om echt natuurlijk materiaal. Daarbij werk ik natuurlijk heel veel met hout en als ik met steen werk dan is het altijd natuursteen. Mijn signatuur is daarop gebaseerd en één van de belangrijkste natuurlijke materialen waaraan je mijn werk vaak kunt herkennen is dennenschors. Ik adviseer al mijn klanten om dennenschors toe te passen in hun tuin. Dennenschors is namelijk:

  • Praktisch
  • Isolerend
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Rustgevend
  • Mooi

Zowel voor het onderhoud als bij de aanleg van tuinen zorg ik er altijd voor dat dennenschors onderdeel uitmaakt van mijn werk. Waarom? Om vele redenen.

Voorstander voor het gebruik van dennenschors

Ik zal proberen om kort uitleg te geven waarom dennenschors zulk fijn materiaal is om als hovenier mee te werken. Allereerst is het heel eenvoudig in het onderhoud. Je hebt er vrijwel geen omkijken naar en het schors is duurzaam. Het is een natuurlijk product en dat betekent dat het de loop der tijd nodig heeft om afgebroken te worden. Dit gaat echter langzaam en op een schone manier. Het schors dat je dus in de tuin gebruikt biedt daarmee verschillende voordelen voor planten en dieren. Allereerst biedt het een voedingsbodem. Ook al maakt men gebruik van het bekende anti-worteldoek eronder, wat overigens de onderhoudsvriendelijkheid nog meer bevordert, de stoffen die vrijkomen bij de natuurlijke afbraak van schors zijn gezond voor planten. De afbraak gaat langzaam en daar hebben planten profijt van. Wanneer men planten omringt met dennenschors is het namelijk zo dat er een isolerende laag rondom de planten wordt gevormd. In de winter beschermt dit tegen vorst aan de grond en in de zomer worden wortels die ondiep in de grond zitten niet aangetast door UV-straling van de zon. De warmte wordt daarnaast ook geweerd en hierdoor is het onder een laagje dennenschors altijd wat koeler dan wanneer er een donkere ondergrond van tuinaarde rondom planten ligt. Het water dat in de grond zit wordt dan ook minder snel verdampt en de planten hebben daarmee een grotere kans op overleven. Wanneer men erover nadenkt is dit overigens erg logisch. Dennenschors is afkomstig van de stam van een dennenboom. Deze stam moet beschermt worden door dezelfde weersinvloeden. Dit beschermend effect gaat niet verloren wanneer het schors van de stam af is, maar blijft onderdeel uitmaken van het product. Planten hebben dus veel profijt van het gebruik van dennenschors in de tuin, net als de mensen die de tuin moeten onderhouden. Het schors vermindert de groei van onkruid, waardoor de planten meer ruimte behouden om te groeien. Een ander voordeel is dat schors beschutting biedt aan insecten die de bloemen van een plant kunnen bestuiven of op allerlei andere manieren een plant ondersteunen. Al deze eigenschappen maken dat ik als hovenier een groot voorstander ben van het gebruik van dennenschors in elke tuin.

Hoe ik aan het schors kom

Persoonlijk vind ik het prettig om met schors te werken dat afkomstig is van de dennenbomen. Op boomschors kan ik heel eenvoudig online dit uit Frankrijk afkomstige schors bestellen en laten afleveren op de locatie waar ik als hovenier aan het werk ben. Boomschors.nl biedt schors op verschillende manieren aan, wat de toepasbaarheid nog veelzijdiger maakt. Dit maakt het voor mij nog prettiger om het schors op verschillende manieren te verwerken.

Reageren is niet mogelijk