De juiste handgrepen voor je clubs selecteren: wat je moet weten over de grip

De handgreep van een golfclub is vaak het deel van de uitrusting dat vergeten wordt. Heel wat golfers spenderen tijd en geld aan het vinden van het juiste clubhoofd en shaft voor een perfecte swing. Maar als het gaat om de grip wordt er heel wat minder moeite in het proces gestoken. Omdat de grip het enige deel is dat je aanraakt tijdens de swing, is het goed om hier wat meer tijd aan te besteden, zodat je er zeker van bent dat je de juiste handgreep uitgekozen hebt voor je spel. Als het gaat om grepen, zijn er heel wat opties te verkrijgen. Ze variëren van goedkope standaard modellen tot meer geavanceerde high-tech modellen met een hoog prijskaartje. Maar maak je geen zorgen! Je hoeft je bankrekening niet te plunderen om een goede kwaliteitsgrip te vinden, maar je wilt vermoedelijk ook niet de meest goedkope grip kopen. De handgreep is de eigenlijke verbinding met de golfclub. Moet het dan niet zo comfortabel en stabiel mogelijk zijn? Een grip kopen dat comfortabel in je hand aanvoelt, kan een uitzonderlijk effect hebben op je vermogen om de golfclub juist te swingen. Een slechte handgreep zal je golfspel alleen maar moeilijker maken en laten we eerlijk zijn, golfen moet niet harder gemaakt worden dan het al is! Maar hoe vind je de juiste handgreep voor je spel? Er zijn richtlijnen, maar in wezen ben je je eigen beste fitter. Hieronder enkele factoren om te overwegen.

Een grip kopen: wat te overwegen?

  • Prestatie versus comfort – De meeste spelers op hoog niveau kiezen voor een prestatiegrip. Ze hebben meestal een steviger gevoel voor controle van de club. De populairste handgreep ter wereld wordt gemaakt door Golf Pride, maar alle belangrijke gripbedrijven – waaronder Winn Lamkin – bieden een brede selectie handgrepen op basis van stevigheid, gripmateriaal en oppervlaktestructuur.
  • De maat van de grip – Er is veel discussie over hoe de handgreep op maat invloed heeft op de prestaties. Er werd altijd gedacht dat een smalle grip meer handcontrole biedt en een bredere handgreep net het tegenovergestelde doet. Eén bedrijf is het in het bijzonder niet eens met die beoordeling. JumboMax, zoals de naam al aangeeft, is gespecialiseerd in brede handgrepen. Dit soort grepen zijn zeker goed voor mensen met artritis en andere handproblemen, maar het idee dat te brede handgrepen alleen voor ouderen met artritis zijn, is onjuist. In elk geval beweert JumboMax dat de snelheid van het clubhoofd niet wordt verminderd met zijn grepen, en dat uit tests blijkt dat de snelheid van het clubhoofd bij veel spelers is toegenomen.

Waar kopen?

Het komt erop neer dat er geen enkele grip bestaat die goed is voor iedereen. En de enige manier om te weten wat goed voor je is, is door verschillende grepen uit te proberen. Je zult versteld staan hoe je clubs zullen aanvoelen en presteren met verschillende handgrepen. Maar belangrijker nog, verander de grip van je clubs regelmatig. Ik heb altijd zin om nieuwe handgrepen te kopen, waardoor het voelt alsof ik een nieuwe set clubs heb. Mijn golfuitrusting koop ik bij Meteor Golf. Toen ik mijn eerste stappen in de golfwereld zette, was hun advies meer dan welkom. Hier vind je het meest vakkundige team als het gaat om golfuitrusting aangepast aan jouw eigen techniek en swing. Ook een reden waarom de service die ze aanbieden, zonder enige schroom, uitzonderlijk mag genoemd worden. Ben je op zoek om je spel te verbeteren? Contacteer het team van Meteor Golf dan voor meer informatie of voor antwoorden op je vragen via de pagina meteorgolf.nl. 

Lees meer…

Reageren is niet mogelijk