Premarital mediation

Premarital mediationHet klinkt misschien een beetje vreemd, premarital mediation. Want is deze vorm van bemiddeling niet iets waar je aan begint op het moment dat je relatie uit elkaar dreigt te barsten? Is het niet een manier om conflicten die onoplosbaar lijken toch samen op te lossen, op het moment dat jullie al getrouwd zijn? Veel mensen kennen het inderdaad vooral als een oplossing op het moment dat er een scheiding dreigt en voor velen zal de term premarital mediation dan ook vrij negatief klinken. Je gaat er immers niet vooraf al vanuit dat de zaak toch wel zal stranden, want dan kun je er net zo goed niet aan beginnen. Je gaat er altijd vanuit dat jullie voor de rest van jullie leven samen zullen blijven en gelukkig zullen zijn. Dat is natuurlijk het ideaalplaatje waar een ieder vanuit gaat. We kennen allemaal mensen die gescheiden zijn en we kennen waarschijnlijk ook de statistieken wel. Maar toch denken we altijd dat dit anderen gebeurt en niet onszelf. Maar laten we de cijfers eerlijk bekijken en dan zien we dat de kans op een scheiding gewoon erg groot is. Kiezen voor premarital mediation is daarom helemaal niet zo’n heel vreemd idee.

Wat houdt premarital mediation in?

Wat kun je nu verwachten als je kiest voor premarital mediation? In dergelijke gesprekken wordt er onderzocht hoe jij en je partner denken over de toekomst. Vaak blijkt namelijk dat men stilzwijgend er vanuit gaat dat de ander net zo denkt over veel zaken, maar blijkt dit later helemaal niet zo te zijn. Het is raadzaam om hier al in een vroeg stadium duidelijkheid over te krijgen, door met elkaar de grote onderwerpen in het leven te bespreken. Een mediator weet vaak heel goed waar relaties uiteindelijk op stuk lopen of stuk dreigen te lopen en kan met jullie tijdens premarital mediation aandacht schenken aan deze zaken. Je kunt dan denken aan vraagstukken als:

  • zijn jullie spaarders of spenders?
  • wil je alles altijd met zijn tweeën doen of vind je het ook belangrijk om bijvoorbeeld alleen met de eigen vrienden op stap te gaan af en toe?
  • wil je kinderen en zo ja, hoeveel?
  • hoe willen jullie de taken verdelen als er kinderen zijn?

Het klinkt vrij logisch om het hier met elkaar over te hebben, maar toch gebeurt dit heel vaak niet. Wil de een bijvoorbeeld zoveel mogelijk sparen voor onvoorziene uitgaven, maar is de ander meer een spender, dan kan dit op den duur echt voor ergernissen en botsingen gaan zorgen. Door het hier tijdens premarital mediation al over te hebben, voorkom je dat dit punten zijn waar je later onverwacht tegenaan loopt.

Een goede basis

Met andere woorden, door kundige premarital mediation kun je er dus vooraf voor zorgen dat je goed met elkaar in gesprek gaat over de belangrijke zaken voor een langdurige relatie en zo leg je daar een goede basis voor. Door hier van tevoren al je verwachtingen over uit te spreken, weet je waar je aan toe bent met elkaar. Natuurlijk doe je premarital mediation wel onder begeleiding van een mediator, die jullie kan helpen het gesprek in goede banen te leiden. Er zijn niet heel veel professionals die dit aanbieden, maar je kunt hiervoor wel terecht bij Menken Mediation. Op haar website, MenkenMediation.nl, kun je meer lezen over wat je mag verwachten van dergelijke gesprekken. Ook kun je daar informatie vinden voor andere vormen van begeleiding waarvoor je bij haar terecht kunt. Door haar ruime ervaring en brede oriëntatie is zij als geen ander in staat om jullie te begeleiden voor een gedegen premarital mediation!

Reageren is niet mogelijk