Briketten

Tijdens de wintermaanden is er weinig zo prettig als het ontsteken van de open haard. De meeste mensen gebruiken hiervoor stukken hout, maar wist je dat briketten ook een uitstekend materiaal zijn om te verbranden? Dit zijn blokken die gemaakt zijn van houtspaanders en zaagsel en samen zijn gevoegd tot een mooi blok. Hierdoor zijn ze uitstekend om te gebruiken in de open haard. Waarom zou je nu voor briketten kiezen en niet voor houtblokken? Daar zijn verschillende redenen voor te geven. Een eerste punt is eigenlijk vooral praktisch, namelijk het feit dat ze allemaal dezelfde vorm hebben en daardoor gemakkelijk te stapelen zijn. Iedereen die wel eens geprobeerd heeft om een mooie stapel van houtblokken te maken, weet dat dit erg lastig is vanwege de verschillende vormen en formaten. Dat zorgt ervoor dat een houtstapel nooit heel stabiel is en deze zomaar om kan vallen. Daarnaast lijkt het natuurlijk ook gewoon heel netjes, alles mooi strak gestapeld. Vanuit esthetisch oogpunt en gemak is het dus zeker aan te raden om eens briketten te proberen.

Voordelen van briketten

Maar bovengenoemde punt zal natuurlijk nooit de doorslag geven in de keus tussen briketten en blokken hout. Er zijn echter verschillende andere punten die je zeker wel kunnen overhalen om hiervoor te kiezen. We noemen bijvoorbeeld het feit dat een briket zeer droog is en daardoor erg goed brand. In een houtblok kan altijd nog vocht zitten en dit zorgt voor een slechtere verbranding. Niet alleen stookt het vuur dan niet lekker door, waardoor het niet snel warm wordt, je krijgt ook te maken met veel rookvorming, wat natuurlijk ook erg vervelend is. Een ander pluspunt is dat briketten heel schoon zijn, waardoor je schoorsteen ook heel erg schoon blijft. Dit betekent dat de schoorsteenveger minder werk heeft en de kans op schoorsteenbranden ook afneemt. Andere voordelen zijn dat een briket lang brand en een hoge warmtewaarde heeft. Zo is de open haard dus niet puur decoratief of sfeervol, het draagt zo ook echt bij aan de verwarming van de woning. Nu de gasprijzen omhoog gaan en we steeds meer komen te weten over de nadelige effecten van de gaswinning, is dit zeker een interessant alternatief. Is het branden van briketten nu niet schadelijk voor het milieu? Nee, het is juist een milieuvriendelijke oplossing. Een briket wordt namelijk gemaakt van pallets die versnipperd zijn omdat ze niet stevig genoeg meer zijn of van houtsnippers van resthout, dat nergens anders meer voor gebruikt kan worden.

Koop bij De Haardhout Handelaar

Briketten hebben dus vele voordelen:

  • ze zijn gemakkelijk te stapelen en zien er netjes uit
  • ze zijn droog en branden daardoor goed
  • ze geven veel warmte af en zorgen dus ook echt voor verwarming van de woning
  • ze branden heel schoon, wat voorkomt dat de schoorsteen vaak geveegd moet worden
  • ze zijn erg milieuvriendelijk, doordat ze van restproducten gemaakt worden

Zitten er nu ook nadelen aan het gebruik van briketten? Eigenlijk is er maar één minpuntje te noemen en dat is dat er minder een vlammenspel ontstaat, zoals met haardhout wel het geval is. Maar afgezet tegen de vele voordelen telt dat natuurlijk eigenlijk nauwelijks meer mee. Lijkt het jou ook interessant om met briketten te gaan stoken? Dan kun je deze eenvoudig aanschaffen via De Haardhout Handelaar. Zij verkopen deze in zakken van 12 stuks, zodat ze goed beschermd zijn en droog blijven. Wil jij toch liever echt houtblokken blijven stoken? Ook dan kun je bij dit bedrijf terecht, zij leveren namelijk ook diverse soorten hout voor de open haard. De Haardhout Handelaar is het adres voor iedereen die een open haard of houtkachel heeft!

Reageren is niet mogelijk